Vydařený Dobropiknik

Datum: 16. září 2015, 14:13
Autor: Dobrá společnost
Rubrika: Kulturní akce
Zataženo. Prší. Svítí slunce. Prší. Prší. Leje… Tak právě takového počasí jsme se báli. Po loňské zkušenosti jsme už nechtěli prožít Dobropiknik bláznivě. Proto jsme první dva týdny v září bedlivě sledovali předpověď počasí. Právě v tuto dobu totiž vrcholí naše přípravy. Obcházíme lokální podnikatele a živnostníky a s letáky v ruce a úsměvem na tváři je žádáme, zda by nám nějakou surovinou či hotovou dobrotou nepřispěli a nepodpořili tak dobrou věc. Vděčni jsme za jakýkoliv druh a množství zboží. Čím více, tím samozřejmě lépe. Letošní výdělek poputuje na Pečovatelskou službu v Chotěboři, která ho přidá k již získaným finančním prostředkům na koupi nového auta. Chtějí se tak dostat rychleji k lidem v okolních vesnicích, kteří jejich pomoc potřebují. Zabírá to! Postupně dostáváme přísliby zboží, někteří obchodníci nás znají již z minulých let a vítají nás velmi vstřícně…

Protože chceme na místo nalákat co nejvíce lidí, zkoušíme poprvé využít i oficiálních chotěbořských reklamních ploch. K tomu nám dopomohlo copycentrum PLAM, které nám vytisklo několik barevných velkých plakátů. Musíme také v jídelně Cheopsu vypůjčit nádobí, a nachystat ho. Ve čtvrtek začíná teprve ta pravá honička! Vyzvedáváme první suroviny -v Ovoci a zelenině Milady Heřmanské dostáváme bednu jablek, hrušek a broskví, mnoho druhů ovoce a zeleniny nám také dají v Zelenině Marek a Fialka. Svoji čerstvou zeleninu v bio kvalitě poskytla i Lucie Pelouchové ze Zastráně. V Uzenářských specialitách U Blažíčků na nás čekala makrela, několik klobás, paštika i sýry. Další klobásky, tentokráte pikantní, jsme získali v řeznictví U Švandů. Salámy a sýry nám také v tašce přibyly po návštěvě Řeznictví Stejskal. Několik zdravých potravin jsme obdrželi i z Biocentra Elefant a skvělé rajčatové a jablečné čatní, či chilli pastu, kterou podávala na domácím toastovém chlebu, připravila Kristýna Kvačková z Tila - koření života. Nesmíme zapomenout ani na pití. Velmi vstřícně nás každoročně vítá ve vinotéce Pavel Čuda, který nás již tradičně zásobuje mnoha litry bílého i červeného vína. Odhodlali jsme se oslovit i novou vinotéku na náměstí a bingo! Od Marcely Jurečkové jsme obdrželi pro malé návštěvníky výtečný ovocný mošt.

A konečně nastává ten kýžený den, pátek 11. září! Od brzkého rána (někdo i přes noc) jedeme všichni naplno. Hlavně nezapomenout vyzvednout rohlíky v Pekařství Olgy Zmekové a pustit se do krájení, míchaní, mazání, pečení a vaření. Na našich kuchyňských linkách pomalu vzniká široká škála sladkých i slaných pokrmů jako jsou košíčky s čokoládovou pěnou, cuketový dortík, různé druhy štrúdlů a perníků, salát s lichořeřišnicí, klíčeným mungem či salát z dýně špagetky, pomazánky z červené řepy, makrely či nivy, veganský mangoldový koláč… Vše nakládáme do košů, krabic a s dalšími potřebnými věcmi nosíme do aut. Musí ale zbýt ještě volné místo na zákusky z cukrárny Lenky Kalinové, na krabice s roládou z Kavárny Jany Fialové a na laskominy cukrářky Kristíny Pleskačové, která nás opět překvapila množstvím a širokou škálou dobrot, dokonce i bezlepkových! Na Dobropikniku se po nich jen zaprášilo. Nakládáme do aut i naše malá dítka, která nám se všemi přípravami velice nadšeně a mnohdy i dost neodbytně pomáhala. Míříme do Geoparku Gymnázia Chotěboř. To nám jako vždy vyšlo vstříc ve všem potřebném – ochotně zapůjčilo lavice a stoly, poskytlo zázemí…Netrpělivě očekáváme příjezd hasičů z Oudoleně, kteří nám poskytli svůj party stan. Jojo, po loňské zkušenosti už nechceme ponechat nic náhodě. Spolu s hasiči tu staví svůj stánek i Kavárna Art z Panského domu. Po celou dobu Dobropikniku tu jejich tým, tvořený Martinem Slaninou a Lucií Bezděkovou, bude vařit několik variant luxusní kávy, či čokoládu. V nabídce mají i několik druhů koláčků, po kterých – jak se ukáže – budou šílet davy i vosy.

S odbitím čtvrté hodiny pomalu začínají přicházet první hosté. Mezi nimi je i chotěbořský starosta Tomáš Škaryd. Zanedlouho po něm přijíždí ve svém voze dokonce i hejtman Kraje Vysočina Jiří Běhounek. Jsme rádi, že si oba udělali čas a usoudili, že právě Dobropiknik stojí za to, aby ho navštívili a něco na něm slupli. S postupujícím časem přibývá lidí, někteří postávají u obložených stolů s jídlem, jiní se sklenkou v ruce čtou básně v gastropoetickém koutku. Panuje příjemná atmosféra. Hudba zní z reproduktorů. Ze stánku Kavárny Art se line vůně kávy. Tu a tam je slyšet dětský výkřik či smích. Právě malé návštěvníky zabavila barevná domácí modelína, ze které vyráběli prapodivná a exotická jídla-nejídla. Ty živější děti zase poskakovaly po kamenech umístěných v geoparku, nebo prozkoumávaly červené, zelené a žluté Drumbeny. Všichni netrpělivě čekáme na pátou hodinu, kdy se odstartuje Barevné bubnování s  Bárou Polívkovou. Je to plavba. Všude námořníci. Skrz větve mohutného platanu prokukují sluneční paprsky. Po zakotvení v přístavu nás Verča Nosilová a Violka Pražáková, dvě studentky místního gymnázia, seznamují se vznikem a péčí o přírodní zahradu s geoparkem, kde se nacházíme. Jídla na stolech ubývá. Oblékáme mikiny a popijíme horký čaj. Naše setkání se pomalu blíží ke konci. Davy řídnou. Náš dobrý pocit z odvedené práce se pomalu klube na svět. Vysypáváme pokladničku, je tam 4 924 Kč. Dvakrát větší obnos než minulý rok. Povedlo se!

Děkujeme všem, kteří jste přišli a užili si to s námi, stejně jako děkujeme našim sponzorům, Gymnáziu Chotěboř a Lucce Bezouškové za fotoreport. Budeme rádi, když se na tento Dobropiknik bude vzpomínat nejenom jako na ten, na kterém se objevil pan hejtman, ale hlavně jako na ten, na kterém bylo návštěvníkům dobře…

Fotky z Dobropikniku naleznete na našich webových stránkách.
x x

Komentáře:

Jméno a příjmení:

Email:

Titulek:

Text:(publikovaný text)

Toto pole ponechte prázdné

Než odešlete svůj komentář, zamyslete se nad 4 následujícími body:
1. Komunikace s ohledem na ostatní - zdaleka ne všichni návštěvníci těchto stránek znají Váš postoj (jméno, přezdívku) či pochopí Vaši ironii. Komenáře v kterých se hádají dva zúčastnění s nulovým přínosem pro ostatní, jsou zbytečné.
2. Zjitřené emoce - mnohokrát je lepší reagovat s určitým časovým odstupem, než pod účinkem adrenalinu překotně naťukat komentář bez hlavy a paty.
3. Pravopisné a morální normy - je možné, že Váš komentář bude číst hodně lidí a proto se snažte řídit pravopisnými pravidly - "neschazujte" sami sebe a snažte se být objektivní.
4. Diskuzní a chatovací stránky jsou jinde - komentáře pod články mají sloužit k věcným a konstruktivním poznámkám k danému tématu.

Nevyhovující komentáře budou smazány!





FACEBOOK
WEB KAMERA
REKLAMA
TEXTOVÁ REKLAMA

Truhlářské potřeby TP
Velkoobchod s truhlářskými potřebami Chotěboř.

Ubytování na Vysočině
ekologické zemědělství, bedýnky