Bioden u školáků nezabodoval

Datum: 5. listopad 2008, 10:42
Autor: Martina Hromádková
Rubrika: Školství
S projektem na Vysočině ojedinělým přišla v úterý chotěbořská školní jídelna. Strávníkům nabídla kompletní oběd ve stylu bio.

„To je nějaký suchý! Fuj, co to je? Nechoďte tam, dneska je bio den. Jdu si koupit oběd,“ tak zareagovali mnozí školáci na skutečnost, že nemají na talíři svoje oblíbené knedlíky, ale bramborovou bio kaši s květákovým karbanátkem.

„Já mám nejradši smažáka, nebo pizzu,“ povzdechl si nad bio talířem malý Adam Turek. „Já radši kuře s hranolkama,“ sekundoval spolužák Michal Novotný. „No, lepší je normální karbanátek,“ přiznala studentka Barbora. „Já ráda buchty,“ zasnila se její spolužačka Andrea.

Když se ředitelka chotěbořské školní jídelny Hana Šmídová přihlásila k projektu kraje Vysočina Zdravé stravování, věděla, že se vydává trnitou cestou. Naučit školáky, zvyklé na hranolky, brambůrky a kolu se zdravě stravovat, bude doslova běh na dlouhou trať.

„Dohodli jsme se ve spolupráci s místními školami, že budeme zařazovat do našeho jídelníčku i zdravé stravování, tedy konkrétně biopotraviny,“ vysvětlila ředitelka, zdůrazňujíc, že někteří chotěbořští školáci se stravují velmi nezdravě a je čas to pomalu měnit. Dny zdravé výživy by se měly proto v nabídce chotěbořské školní jídelny pravidelně opakovat.

Školní jídelna vaří obědy ale i pro seniory v pečovatelském domě, studenty, učně a zájemce z řad dospělých. Ti podle ředitelky Šmídové přijali bio stravu daleko lépe. „Pečovatelky dokonce vzkazovaly, že bio oběd seniorům moc chutnal,“ pochlubila se ředitelka.

V rámci akce bio den připravily chotěbořské kuchařky za pomoci odborníků z pražské firmy asi 1 100 obědů. Náklady z poloviny hradil kraj Vysočina dotací z projektu Zdravé stravování, protože bio potraviny jsou podstatně dražší než ty běžné.

Zdroj: hlavlíčkobrodský deník, autorka článku Štěpánka Saadouni.

Komentáře:

Jméno a příjmení:

Email:

Titulek:

Text:(publikovaný text)

Toto pole ponechte prázdné

Než odešlete svůj komentář, zamyslete se nad 4 následujícími body:
1. Komunikace s ohledem na ostatní - zdaleka ne všichni návštěvníci těchto stránek znají Váš postoj (jméno, přezdívku) či pochopí Vaši ironii. Komenáře v kterých se hádají dva zúčastnění s nulovým přínosem pro ostatní, jsou zbytečné.
2. Zjitřené emoce - mnohokrát je lepší reagovat s určitým časovým odstupem, než pod účinkem adrenalinu překotně naťukat komentář bez hlavy a paty.
3. Pravopisné a morální normy - je možné, že Váš komentář bude číst hodně lidí a proto se snažte řídit pravopisnými pravidly - "neschazujte" sami sebe a snažte se být objektivní.
4. Diskuzní a chatovací stránky jsou jinde - komentáře pod články mají sloužit k věcným a konstruktivním poznámkám k danému tématu.

Nevyhovující komentáře budou smazány!



odpovědět | #1 | 5.11.08 13:36
Autor: Jirka
Titulek:
Tak alespoň zbylo víc na kuchařky a zase šly domů s plnými taškami jako každý jiný den.
odpovědět | #2 | 5.11.08 14:27
Autor: David
Titulek: Re:
Tak to mají raději vyhodit?
odpovědět | #3 | 5.11.08 16:16
Autor: Emil
Titulek:
tjn to je pravda kdo by si to jidlo domu nevzal kdyz jim tam zustane :D....prece ho nebudou vyhazovat ne :D......btw ale NEmyslim si ze by meli BIO stravu zacelnovat do jidelnicku pravidelne...ono duchodcum v dome s pecovatelskou sluzbou mozna chutnalo ale mlade lidi tim vsak neuspokoji.......nebo snad nemam pravdu ?
odpovědět | #4 | 5.11.08 19:25
Autor: Mussa
Titulek:
Pokud jídelna dělá k výběru 2 jídla, pak jedno může být normální a jedno BIO. Samozdřejmě nemám na mysli každý den, ale třeba 2x do týdne si myslím, že by to ničemu a nikomu neuškodilo. Pokud dotyčný nebude mít zájem o jídlo, dá si normální stravu a kdo bude mít zájem o BIO jídlo, dá si ho. Rozhodně lepší způsob, jak naučit děti jíst BIO jídla, než když nemají na výběr.
odpovědět | #5 | 5.11.08 20:24
Autor: René Kopčem
Titulek:
Velmi dobře! Škoda, že už si nemohu užívat školních blafů a k tomu ještě bio. Myslím, že je to správný směr, protože se musíme naučit trochu jíst zdravěji a když škola/školní jídelna nám to bude cpát do hlavy, jen ku prospěchu! Chválím...
odpovědět | #6 | 5.11.08 20:56
Autor: Veronika
Titulek:
Nemyslím si, že by bio oběd strávníkům nechutnal. Děti z prvního stupně základky si stěžují vždycky :-) Naopak si myslím, že fronta na přidání si těstovin byla delší než obvykle, což jen potvrzuje, že jídlo bylo dobré.
odpovědět | #7 | 5.11.08 22:02
Autor: Lucie
Titulek:
Tak nevím moje teta vaří pouze bijo a musím říct že se na obědy k ní vždy moc těším ale to co předvedla školní jídelna nebylo děsný kuli bio ale kuli školní jídelně :P tam zkazí všechno !!!
hodně záleží právě na receptu !!!
A navíc jak se pozná na kši z prášku že je bijo ?
No bio den přinesl pro stráníky spíš nechuť pro bio ale tak to není ! bio jídla se nebojte jen si ho dělejte sami a nechoťte na něj do jídelny :D
odpovědět | #8 | 7.11.08 21:50
Autor: Cmelak
Titulek: Kvalita krmě
Ještě, že mojí babičce byla nařízena dieta a jídlo dostává rehabiliťáku.
Kvalitu jídla ze školní jídelny hodnotila tak, že by to ani "prasata nežrala" - hnusná chuť a malá porce. Vzhledem k faktu, že kdysi vařila na pionýrských táborech, věřím jejím slovům. Nevím tedy, odkud se bere smělé tvrzení paních pečovatelek. Jen jednou mi dala babička ochutnat, abych pochopil, proč zhubla o 3 kila a víc bych stravu ze školní jídelny nevzal do huby, neb se jednalo o parodii na jídlo.
odpovědět | #9 | 8.11.08 02:43
Autor: michael jindra
Titulek: opravdu BIO?
Možná by bylo dobré vysvětlit strávníkům jídelny i ostatním, co znamená pojem BIO strava, BIO potravina. (po přečtení článku mám totiž dojem, že celá akce v jídelně byla spíše vegetariánskou)... "Když si zakoupíte biopotravinu, máte jistotu, že jíte opravdu zdravý produkt, který je vypěstován v prostředí, které podléhá přísným evropským normám."
Můžete si přece dát k jídlu bio kuře, bio karbanátek, pochutnat asi na bio buchtách nebo i bio chipsech(!!!). Není problém připravit bio knedlo-vepřo-zelo! Nebyl jsem v daný den v jídelně, nevím, jestli byly k dispozici pro strávníky nějaké informace o tom, co BIO znamená. Možná by ale při dalším BIOdni v jídelně bylo dobré strávníkům vhodným způsobem vysvětlit smysl akce nebo zvolit jiné pojmenování než BIOden - nemyslíte? ;-)
odpovědět | #10 | 8.11.08 14:33
Autor: Veronika
Titulek:
vzdyt byl karbanatek. a všichni strávníci měli info o Biodnu k dispozici.
odpovědět | #11 | 8.11.08 16:55
Autor: Emil
Titulek: Re:
karbanatek to sice byl...ale byl kvetakovej ;) nemyslim si ze BIO strava je neco co nema chut atd. ale to jidlo se taky musi umet pripravit coz se jim v jidelne opravdu nepovedlo ;) jidlo bylo totalne bez chuti jak se rika "nemastne, neslane"
odpovědět | #12 | 8.11.08 17:18
Autor: michael jindra
Titulek: ... další BIOden?
veronika: karbanátek byl květákový. BIO karbanátek může být i masový. Co bylo za dostupné informace?

Když si vyhledáte na internetu nabídku firmy Bionatura, která dodala podle všeho suroviny k výrobě obědu, najdete pouze potraviny rostlinného charakteru (sekaná v nabídce je pouze sojová ;-( Z reakcí školáků v článku jsem pochopil, že pojem BIO asi pochopili tak, že se musí jednat pouze o rostlinnou stravu. To tak ale přece není! Vsadím se, že nad květákovým karbanátkem by ohrnovali nos, i když by nebyl BIO (většina lidí nad jídlem, které "nesmrdí" masem ohrnuje nos už dopředu, i když pak může být chutné...) ... takže jestli by se měl někdy BIOden opakovat, měl by být zvolen asi jiný dodavatel surovin nebo ještě další. První prezentace BIO stravy květákovým karbanátkem si myslím moc lidí nemohla přesvědčit, aby BIOpotraviny (protože jsou zdravější) v budoucnu začali vyhledávat.

Další věc je dostupnost a cena BIO-potravin (např. BIO-masa), kdy jsou ceny vyšší než u klasických surovin a sortiment není (v ČR) ještě tak široký, abyste zrovna ve školní jídelně mohli z BIOdnu přejít na BIOtýdny a BIOjídelníček zaujal strávníky... (BIO-sekaná ze soji určitě nezpůsobí dlouhou frontu studentů u výdejního okýnka ;-))
Každopádně jsem zvědavý na další BIOden a ohlasy...

odpovědět | #13 | 9.11.08 15:44
Autor: Veronika
Titulek:
Na vývěsní tabuli jídelny byl zhruba dva týdny vyvěšen plakát o chystaném Biodnu, kde byly uvedeny základní informace. Hned po obědě - asi ve čvrt na tři - začínala v jídelně přednáška spojená s besedou na téma "Bio", kterou vedli pracovníci firmy, jež oběd zajišťova. Přednáška byla veřejná a každý se tedy mohl dozvědět více nejen o bio potravinách, ale i tom, jak to bude probíhat v Chotěboři.
"Reakce strávníků", o nichž mluvíte jsou podle mě velmi sporné, protože těžko říci, jestli autorka článku vůbec s nějakými školáky mluvila (pouze můj subjektivní dojem :-) )
To, že se jídlo zdálo někomu málo ochucené, nemusí být způsobeno kvalitou kuchařů, ale i tím, že školní jídelna nemůže vařit pikantní ani hodně slaná jídla - to jsou předpisy.
odpovědět | #14 | 11.11.08 08:39
Autor: Kolemjdoucí
Titulek:
Vy jste ještě nepochopili, jak "vaří" novináři z Havlíčkobrodského deníku (a nejen Havlíčkobrodského), zvláště paní autorka článku?
odpovědět | #15 | 11.11.08 14:38
Autor: strávník
Titulek:
Navštívila jsem už více školních jídelen v kraji, ta naše silně za ostatními pokulhává a to ve dvou aspektech, za prvé chování a přístup kuchařek ke strávníkům a za druhé úrovní stravy, jakoby vařily osoby vyučené v jiněm oboru.Netvrdím, že je to vždy ale stálo by zato,aby paní vedoucí více otevřela oči a své zaměstnance kontrolovala a dohlédla,aby bylo vše ke spokojenosti strávníků.Někdy mi připadá,že strávníci zaměstnankyně školní jídelny obtěžují a ty by přitom měly být rády,že díky nim mají zaměstnání.
odpovědět | #16 | 24.01.09 14:23
Autor: Petr Uchytil
Titulek: bylo to BIO opravdu BIO?
Bramborová kaše z prášku mi nepříjde jako příklad BIO produktu. Sice se jednalo o brambory z Vysočiny, ale málokdo ví, že tyto brambory se zpracovávaly v Praze na jakýsi prášek, ze kterého se potom udělal onen BLUF. Ono je to jednodušší, než oškrabat brambory. Když chce někdo zaujmout malé děti BIO jídlem, měl by udělat něco chutnějšího, než jakousi nechutnou(dle reakcí strávníků) hnusotinu, kterou by jedl maximálně čtyřicátník, který se rozhodl změnit životní styl a shodit pár kilo.. A neúspěch onoho "BIO" jídla je nejjednodušší hodit na to, že děti raději brambůrky a kolu. Nálepka BIO bohužel na dobré jídlo nestačí. Bramoborová kaše z prášku může být klidně BIO, ale je to jen slovo. Kdyby dětem udělali kaši z čerstvých brambor, asi by byly ohlasy taky jiné.


KRÁTKÉ ZPRÁVY
Kulturní akce v září
4.09. 15:24 - Tradičně Vám od IC Chotěboř přinášíme přehled kulturních událostí, tentokráte na měsíc září. Prohlédnout si jej můžete v PDF příloze.
Kulturní akce v létě
3.07. 10:48 - Tradičně Vám od IC Chotěboř přinášíme přehled kulturních událostí, tentokráte na letošní léto. Prohlédnout si jej můžete v PDF příloze.
Svátek práce
28.04. 14:29 -

Vzhledem k aktuální situaci nebudeme moci tak jak tomu tradičně od r. 1990 bylo, pořádat oslavy 1. máje. Pevně ale věřím, že příští rok budou oslavy o to příjemnější!!! Všem přeji pevné zdraví. Více informací o aktuálním dění můžete získat sledováním našich www stránek - http://www.cssdchotebor.cz/. Všechny zdraví Milan Žák
Kulturní akce v březnu
1.03. 11:30 - Tradičně Vám od IC Chotěboř přinášíme přehled kulturních událostí, tentokráte na měsíc březen. Prohlédnout si jej můžete v PDF příloze.
Kulturní akce v únoru
3.02. 07:27 - Tradičně Vám od IC Chotěboř přinášíme přehled kulturních událostí, tentokráte na měsíc únor. Prohlédnout si jej můžete v PDF příloze.
NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY
21.09.20 10:03 Dobrá společnost
9.09.20 20:43 Jaroslav Ludvík
1.09.20 15:01 Dobrá Společnost
13.09.20 19:31 Jaroslav Ludvík
16.09.20 09:49 Michaela Pavlasová
 Pořadí nejčtenějších článků za dva měsíce.
POSLEDNÍ KOMENTÁŘE
2020-06-17 12:21:55 will smith
2020-05-31 08:25:04 Petr H.
2020-05-30 08:26:27 Milan Stránský
2020-03-06 14:21:54 Pavel Mandák
2020-03-04 13:51:37 Milan Stránský
FACEBOOK
WEB KAMERA
REKLAMA
TEXTOVÁ REKLAMA

SOMDIS v.o.s.
Autorizovaný servis - ELEKTRO

Truhlářské potřeby TP
Velkoobchod s truhlářskými potřebami Chotěboř.

Ubytování na Vysočině
ekologické zemědělství, bedýnky