Mám rád gastronomii, která je prací pro lidi...

Datum: 14. září 2016, 09:43
Autor: Martin Slanina
Rubrika: Zajímavosti
Přiznám se hned na začátku - nestudoval jsem tento obor v žádné škole, vše co umím a znám, mě naučila "praxe". K pohostinství jsem se dostal, díky vnitřní touze to zkusit, v roce 1999, v Bubovicích nedaleko od Prahy. Byl jsem naprostý začátečník a vše jsem se učil za pochodu. Rodinná venkovská hospůdka však byla pro naučení se základům oboru takřka ideální. Práce to byla náročná, ale krásná. Poznal jsem zde řadu skvělých lidí mezi hosty a hospoda mi poprvé přirostla k srdci. Jedinou zjištěnou nevýhodou oboru bylo, že je velmi časově náročná. Kdo to nezažil na vlastní kůži, tak to asi nepochopí. Po čase mi zde "došly" síly a rozhodl jsem se vrátit se na druhý břeh.

Po delší přestávce vyplněné různými obchodními činostmi v IT sféře, jsem opět "nasál" tu náročnou a zároveň krásnou práci pro lidi. Bez předchozí zkušeností s vedením hotelu jsem si s bratrancem pronajal horský hotýlek Kladenka v Krkonoších na krásném místě s výhledem na Sněžku. Definitivně si mě tento obor získal. Velice rychle jsem se zorientoval a zákazníci se k nám opakovaně vraceli. Byla to pro mě škola mnohem vyšší gastronomie než jsem zažil předtím na vesnici, ale troufám si říci, že jsem obstál se ctí. Nejdůležitější pro mě vždy bylo, je a bude, aby byl host maximálně spokojený a dostal to, za co platí.

Po přestěhování z hor na Vysočinu jsem uvažoval o vybudování vlatního restauračního provozu, nejprve v Chotěboři, poté i v blízkém okolí. K realizaci nakonec nedošlo, neboť můj poradce pan Michael Dobromil Klíma, známý nestor české gastronomie, mi moje záměry pronájmu několika restaurací nakonec rozmluvil. S odstupem času a na základě zkušeností, které teď mám, vím, že jsem se rozhodl správně.

Chtěl jsem však zůstat v oboru a současně s rodinou zakotvit na mé rodné Vysočině, a tak jsem velmi rád přijal nabídku pracovat pro pana Halamu v jeho Pivnici Na Zastávce ve Světlé nad Sázavou jako provozní vedoucí, kterou právě modernizoval. Získal jsem zde řadu nových pracovních zkušeností, ale také řadu přátel. Od majitele jsem měl "volnou ruku" a mohl jsem zde využít svoje nápady v praxi. Pořádali jsme zde koncerty, akce pro děti, grilovačky nebo třeba karneval. Největší akcí, co do ohlasu a rozsahu příprav, byla bezesporu retro párty v dobovém oblečení z 80-tých let 20. století. Pivnice Na Zastávce se díky mému nasazení opět rozjela a stala se podnikem s nejvyšší výtočí tankového piva v kraji Vysočina. Až tam pojedete na výtečné tankové pivo zeptejte se místních štamgastů...

Další výzvou pro mě bylo přejít do "základního tábora" firmy - do Panského domu v Chotěboři. Zde jsem opět dostal volnou ruku a mohl uplatnit svoje nápady. Zásadním okamžikem pro nastartování "nové éry" zdejší restaurace bylo získání výrazné posily do teamu - kamaráda kuchaře Vaška Baucha, kterého jsem poznal na horách. Po první akci, kdy jsme společně probděli pár nocí při přípravě svatomartinských husích hodů, které se staly od té doby výrazným svátkem ve městě, jsme gastronomii v Panském domě stručně řečeno "odbrzdili".

Akcí jsme společně s teamem Panského domu uspořádali mnoho a vždy s jasným cílem, aby byli co nejvíc pro lidi. V krátkosti - Dětské dny, Mikuláše, Pivní slavnosti, Silvestry, Švédské stoly s dalším naším kamarádem z hor "švédem" Honzou Pavlíkem, koncerty, kulturní akce s divadélkem DiK jak pro děti, tak pro dospělé, svatby - nejen v Panském domě, ale i na zámku Štěpánov, v Libici na Pilnově statku a jinde, firemní akce, rauty, plesy, či vánoční večírky, které jsme s naším cateringem zajišťovali třeba i pro taneční klub La Macumba v Praze.

Častokrát jsem do akcí zapojoval svojí rodinu, kamarády a přátele, neboť jsem v nich viděl obohacení a zároveň příležitost prožívat stejné okamžiky s blízkými lidmi, které mám rád a na kterých mi záleží. Všem za jejich účast ze srdce děkuji. Někdy se mi bohužel stalo, že se zájem hostů nerovnal nadšení, s kterým jsme připravovali dotyčnou akci, ale to se asi občas stává, především pokud děláte "něco pro lidi" na menším městě. Někdy jsme udělali i my nějakou tu chybu a já věřím, že jste nám již odpustili. Ze svých vlastních chyb se učíme a snažíme se je neopakovat...Kdo chce v oboru pokračovat dál a jít s dobou, tak se nesmí nechat odradit a musí stále přicházet s novými nápady, jak zaujmout stále náročnějšího, lépe řečeno, poučenějšího diváka či hosta. Na závěr musím po pravdě říci, že spokojené a často rozzářené tváře návštěvníků, hostů nebo publika jsou tak silným motorem, který nás všechny, kteří mají tento obor rádi, žene dál...

Děkuji Vám za přízeň, kterou jste věnovali Panskému domu v Chotěboři - podniku, ve kterém jsem dnes ukončil svojí éru a velmi se těším na setkání s Vámi, třeba v mém novém působišti v Hotelu U Zlatého Lva v Havlíčkově Brodě.

S pozdravem Váš

Martin Slanina (exprovozní restaurace Panský Dům v Chotěboři)
Kontakt na mě: cateringchotebor@seznam.cz

P.S. Něco pěkného končí a něco nového začíná...
x

Komentáře:

Odpověď pro:  Nezaujatý pohled / Re:

Jméno a příjmení:

Email:

Titulek:

Text:(publikovaný text)

Toto pole ponechte prázdné

Než odešlete svůj komentář, zamyslete se nad 4 následujícími body:
1. Komunikace s ohledem na ostatní - zdaleka ne všichni návštěvníci těchto stránek znají Váš postoj (jméno, přezdívku) či pochopí Vaši ironii. Komenáře v kterých se hádají dva zúčastnění s nulovým přínosem pro ostatní, jsou zbytečné.
2. Zjitřené emoce - mnohokrát je lepší reagovat s určitým časovým odstupem, než pod účinkem adrenalinu překotně naťukat komentář bez hlavy a paty.
3. Pravopisné a morální normy - je možné, že Váš komentář bude číst hodně lidí a proto se snažte řídit pravopisnými pravidly - "neschazujte" sami sebe a snažte se být objektivní.
4. Diskuzní a chatovací stránky jsou jinde - komentáře pod články mají sloužit k věcným a konstruktivním poznámkám k danému tématu.

Nevyhovující komentáře budou smazány!



odpovědět | #1 | 15.09.16 22:17
Autor: Nezaujatý pohled
Titulek:
Tak nevím, je mi z toho Vašeho loučení trochu smutno. To, co se zdálo jako fámy - kdo všechno opouští PD, přestává zřejmě fámami být... Skoro to vypadá, že ten podnik si už jen hraje na to, čím měl potenciál být... Zdá se jako by vrchní manažer nezvládal práci s personálem. Tolik stížností za poslední dobu, co jsem na PD slyšela, pár osobních zkušeností a ty fámy k tomu, to vypadá, jako že je něco špatně. Vždycky bude ten podnik dělat personál a ne šéf a ten personál se musí, zdá se, trochu víc hýčkat, kvalitní dostatečně oceňovat. Možná víc cukru než biče....
odpovědět | #2 | 16.09.16 06:58
Autor: Nezaujatý pohled
Titulek: Re:
Velmi trefný postřeh....myslím, že nejste sama, kdo to tak vidí a případně má sám negativní zkušenosti.
odpovědět | #3 | 16.09.16 08:13
Autor: MiStr
Titulek:
Martine, ať se daří i na novém působišti, jako v PD. Byla to dobře odvedená práce na úrovni !
odpovědět | #4 | 19.09.16 21:48
Autor: Martin Slanina
Titulek: Re:
Zdravím MiStře, děkuji za podporu a těším se naviděnou v HB. Pěkný den Martin Slanina
odpovědět | #5 | 3.10.16 17:04
Autor: Hoch od vedle
Titulek:
To je krásný článek pane Slanina,většího hlupáka s větším egem jsem nikdy nevidel,proto to s PD dopadlo tak jak dopadlo,trosku lituji vašeho nove zaměstnavatele,az tam budete chodit v maškarnim,

Hezky den
odpovědět | #6 | 5.10.16 13:27
Autor: Martin
Titulek: Re:
A jak to s PD dopadlo. Už 10 let v Chotěboři nežiji, tak mně to prosím trochu přibližte. Občas se tam zastavím na oběd, ale večer jsem tam už opravdu dlouho nebyl. Děkuji.
odpovědět | #7 | 15.10.16 22:54
Autor: Martin Slanina
Titulek: Re:
Dobrý den pane, ego nechme každému. Jen mě zajímá jaké maškarní máte na mysli? Zda akce pro děti, které jsme v PD připravovali, nebo Mikuláše, nebo snad slavnosti piva v krojích, nebo námořnickou akci s divadélkem DIk nebo další akce, třeba firemní večírky, kde jsme vystupovali v nějakém převleku? Všechny akce měli jeden cíl - pobavit lidi a o to, dle mého, jde především. Přijeďte se za mnou podívat do hotelu U Zlatého lva, můžeme si o tom u kávy popovídat. S pozdravem Martin Slanina


KRÁTKÉ ZPRÁVY
Kulturní akce v březnu
7.03. 09:37 - Tradičně Vám od IC Chotěboř přinášíme přehled kulturních událostí, tentokráte na měsíc březen. Prohlédnout si jej můžete v PDF příloze.
Kulturní akce v únoru
1.02. 09:44 - Tradičně Vám od IC Chotěboř přinášíme přehled kulturních událostí, tentokráte na měsíc únor. Prohlédnout si jej můžete v PDF příloze.
Kulturní akce v prosinci
3.12. 22:09 - Tradičně Vám od IC Chotěboř přinášíme přehled kulturních událostí, tentokráte na měsíc prosinec. Prohlédnout si jej můžete v PDF příloze.
Kulturní akce v listopadu
5.11. 22:20 - Tradičně Vám od IC Chotěboř přinášíme přehled kulturních událostí, tentokráte na měsíc listopad. Prohlédnout si jej můžete v PDF příloze.
Kulturní akce v říjnu
2.10. 22:58 - Tradičně Vám od IC Chotěboř přinášíme přehled kulturních událostí, tentokráte na měsíc říjen. Prohlédnout si jej můžete v PDF příloze.
NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY
29.02.24 08:45 Dobrá společnost
3.02.24 19:48 Jaroslav Ludvík
17.02.24 19:52 Jaroslav Ludvík
6.03.24 21:53 Jaroslav Ludvík
16.03.24 19:52 Jaroslav Ludvík
 Pořadí nejčtenějších článků za dva měsíce.
POSLEDNÍ KOMENTÁŘE
2024-01-30 08:58:06 Tomáš
2022-10-11 21:53:56 jana Pilná
2022-10-09 13:27:03 Josef
2022-10-04 21:08:31 Josef
2022-01-26 14:19:34 Josef Karlík
FACEBOOK
WEB KAMERA
REKLAMA
TEXTOVÁ REKLAMA

Truhlářské potřeby TP
Velkoobchod s truhlářskými potřebami Chotěboř.

Ubytování na Vysočině
ekologické zemědělství, bedýnky